Mendaki – Sukan Luaran yang Membekalkan Tenaga Minda Dan Badan Anda

Aug 15 2022

Kembara mendaki adalah sukan yang kebanyakan orang kenal. Dengan setiap tahun yang berlalu, sukan ini menjadi semakin popular. Memandangkan kehidupan arus perdana berubah menjadi lebih mekanikal dan dinamik, mencari perlindungan di hutan belantara dari semasa ke semasa boleh menjadi pilihan yang bagus. Artikel ini akan meneroka mengapa mendaki adalah hobi kegemaran ramai orang dan cara anda boleh membuat persediaan untuk satu.

Faktor yang menyumbang kepada populariti hiking

Orang yang berbeza mungkin mempunyai pelbagai sebab untuk mendaki. Berikut adalah beberapa teori terkenal yang menyumbang kepada popularitinya.

 1. Peralihan budaya

Akhir-akhir ini, peralihan budaya utama yang dimulakan oleh generasi baru seperti milenium dan gen Z telah diperhatikan. Orang-orang ini menghargai pengalaman daripada perkara material. Dan memandangkan kehidupan rutin mereka dibanjiri dengan automasi, dan penyelesaian yang dijana AI, kembali kepada alam semula jadi adalah cara mereka berhubung dengan akar mereka. 

Mendaki berfungsi sebagai peringatan tentang semua keajaiban alam semula jadi. Generasi baru mendambakan hutan belantara kerana ia menawarkan sesuatu yang tidak wujud dalam rutin biasa. Keadaan di luar membawa rasa asas dan sebahagian daripada sesuatu yang lebih hebat. Kembara kembara ialah cara terbaik untuk “cabut plag” daripada telefon mudah alih, komputer dan peranti dipacu teknologi yang lain.

 1. Kesan media sosial

Satu lagi faktor utama yang mendorong generasi moden ialah pengaruh media sosial. Setiap kali seseorang melakukan sesuatu yang luar biasa dan patut diberi perhatian, mereka berkongsi dalam talian. Perkara yang sama berlaku untuk mendaki. Ini telah menyumbang kepada peningkatan kesedaran tentang rekreasi luar dan tanah yang indah yang sedia untuk diterokai.

Apabila anda melihat orang lain menyiarkan cerita mendaki mereka, ketakutan untuk terlepas boleh mendorong anda untuk melakukan perkara yang sama. Selain itu, pengaruh media sosial telah memainkan peranan penting dalam memperkenalkan orang ramai kepada keindahan alam semula jadi dan mempromosikan pengembaraan mendaki yang menarik.

 1. Mengiklankan

Satu lagi sebab mendaki telah mendapat tarikan ialah iklan luar yang membawa kesedaran ke lokasi yang layak. Negara-negara yang ingin meningkatkan pelancongan sering mengiklankan tempat-tempat indah yang orang suka kunjungi. Sambil mempromosikan keindahan pemandangan, mereka juga menggalakkan aktiviti luar seperti mendaki supaya anda boleh menerokai hutan belantara. Apabila orang melihat iklan ini pada papan iklan, iklan kereta bawah tanah dan iklan TV, mereka menjadi cukup ingin tahu untuk melihat sendiri laluan yang disebutkan.

Mengapa mendaki adalah baik untuk anda

Ramai orang suka mendaki kerana kualitinya yang bermanfaat. Selain sebagai cara terbaik untuk berehat, mendaki ialah satu bentuk senaman dengan beberapa manfaat kesihatan. Biasanya, senaman meletihkan dan mungkin mengambil masa yang lama untuk menunjukkan hasil. Tetapi pemandangan puncak gunung atau ngarai yang menakjubkan memberikan ganjaran segera.

Pembakaran kalori secara besar-besaran

Hiking membantu mengencangkan otot dan meningkatkan kesihatan kardiovaskular, tetapi kelebihan utama ialah pembakaran kalori besar-besaran yang boleh anda capai dengan berjam-jam mendaki. Jika anda menggabungkannya dengan diet yang betul, anda akan melihat penurunan berat badan secara beransur-ansur dengan cepat.

Apabila badan anda kehilangan berat tambahan, gentian otot yang berkedut perlahan mula berkembang, memberikan anda penampilan yang kencang dan dipahat.

Peningkatan kesihatan mental

Seperti mana-mana senaman, mendaki meningkatkan kesihatan mental dengan menurunkan tahap tekanan. Satu kajian yang dijalankan di Universiti Stanford menunjukkan bahawa berjalan di alam semula jadi boleh mengurangkan risiko kemurungan anda. Selain itu, mendaki juga meningkatkan kreativiti orang. Sebagai contoh, apabila anda terperangkap di suatu tempat dan sangat memerlukan inspirasi, keindahan alam semulajadi sentiasa bertindak sebagai pemangkin.

Kembara berjalan kaki membuat darah anda mengalir, meningkatkan mood anda dan akhirnya membuatkan anda berasa gembira. Walaupun itu benar untuk semua latihan, mendaki adalah unik kerana ia memberikan kepuasan melalui penemuan dan penerokaan.

Penerokaan dan kemerdekaan

Mendaki ialah satu bentuk penerokaan yang membuka anda kepada pengembaraan baharu. Walaupun orang lain mungkin telah mengembara di laluan yang sama sebelum anda, pengalaman menemui perkara baharu adalah tiada tandingannya. Bayangkan mencari air terjun semasa mendaki merentasi denai yang tidak dikenali. Aktiviti rekreasi luar memperkenalkan semula anda kepada tertanya-tanya dan keterujaan– perasaan yang sering hilang semasa anda sibuk dalam kehidupan.

Sukan ini juga memberikan anda perasaan berdikari. Apabila mendaki di sepanjang denai, anda berasa lebih terkawal dan yakin untuk membuat sesuatu berlaku. Pengalaman keseluruhan meyakinkan anda bahawa anda boleh sihat sendiri walaupun anda tidak sentiasa berhubung dengan seluruh dunia. 

Tempat terbaik untuk mendaki di Malaysia

Kembara kembara di Malaysia ialah cara terbaik untuk berehat daripada kesibukan negara dan berhubung dengan pemandangan, bunyi dan sensasi keajaiban alam semula jadi. Kawasan laut bertemu-hutan yang eksotik di negara ini paling baik dilihat dari puncak pergunungan yang dipenuhi hutan. Jika anda mahukan faedah penuh aktiviti rekreasi luar, berikut adalah tempat mendaki yang popular di Malaysia.

 • Bukit Gasing hiking trail
 • Rawang Bypass hiking trailhead
 • Denai berbasikal Bukit Broga
 • Mt Kinabalu
 • Bukit Pulau Pinang
 • Bukit Beruang
 • Gunung Tahan
 • Bukit Larut
 • The Pinnacles
 • Bukit Panorama
 • Taman Bukit Tawau
 • Batu Punggol

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum merancang mendaki

Mendaki boleh menjadi menyeronokkan, tetapi perkara boleh pergi ke selatan dengan cepat jika anda tidak bersedia. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa merancang untuk mendaki.

 1. Cari rakan mendaki

Mendaki dalam kumpulan sentiasa lebih menyeronokkan daripada pergi solo. Jadi, jika anda mempunyai orang yang berkongsi minat yang sama seperti anda, menemui pengembaraan baharu bersama-sama boleh menggembirakan. Selain unsur keseronokan, keselamatan adalah satu lagi sebab penting anda harus pergi dalam kumpulan. Walau bagaimanapun, hadkan kumpulan kepada empat pejalan kaki kerana lebih ramai, lebih meriah tidak digunakan di sini. Jika anda ingin meneroka sendiri, tidak mengapa asalkan anda melakukannya pada pendakian yang lebih mudah.

 1. Selidik pilihan jejak anda

Sebelum keluar, lebih baik pertimbangkan beberapa pilihan jejak dan pilih satu yang memenuhi tahap kemahiran kumpulan anda. Anda boleh menyemak imbas buku panduan atau menyemak tapak web jejak, blog dan tapak web taman. Anda harus mengetahui beberapa maklumat asas tentang kenaikan yang anda pilih. Contohnya: Sejauh mana? Adakah ia mudah? Berapakah keuntungan ketinggian yang ada? Jika anda seorang pemula, mulakan dengan pejalan kaki yang lebih mudah dan bina stamina untuk yang lebih sukar.

 1. Semak keadaan laluan

Memeriksa keadaan denai lebih awal ialah latihan yang tidak boleh anda abaikan. Mengetahui perkara yang anda hadapi adalah penting, jadi anda bersedia sepenuhnya untuk menangani situasi tersebut. Ini meningkatkan peluang anda untuk kekal selamat dan melengkapkan denai tanpa kembali di tengah jalan.

 1. Pastikan anda mempunyai masa yang mencukupi

Banyak perkara boleh memanjangkan masa mendaki anda, jadi anda disyorkan untuk bersiap sedia seperti itu. Semak berapa lama masa yang diperlukan orang ramai untuk mendaki dan tambahkan sedikit masa penimbal. Anda juga harus menjejaki masa matahari terbenam, supaya anda tidak ditinggalkan di laluan itu selepas gelap. Jangan lupa untuk membungkus makanan ringan tambahan sebagai makanan kecemasan jika pendakian mengambil masa lebih lama daripada jangkaan.

 1. Baca peraturan jejak

Banyak tempat mendaki mempunyai peraturan dan peraturan untuk memelihara persekitaran semula jadi dan memastikan setiap pejalan kaki mempunyai pengalaman yang positif. Oleh itu, anda harus menyemak tapak web taman untuk mengesahkan sama ada anda memerlukan pas taman, tempahan atau permit. 

Keperluan mendaki

Apabila merancang perjalanan mendaki, adalah penting untuk melakukan perjalanan yang ringan, tetapi terdapat beberapa keperluan yang anda mesti sentiasa bawa. Jika anda pergi dalam kumpulan, anda boleh membahagikan perkara penting ini antara ahli.

 • Lampu depan
 • Makanan dan air
 • Bantuan navigasi seperti peta
 • Pakaian hangat
 • Khemah kecemasan
 • Kit pertolongan cemas
 • Penyala api
 • Alat asas, termasuk pisau
 • Sunblock
 • Peranti komunikasi

Sekarang setelah anda mengetahui keperluan mendaki, bagaimanakah anda akan membawa semua barang ini? Dalam  beg hiking! Beg galas dengan banyak poket berfungsi boleh menjadi teman yang sesuai untuk perjalanan mendaki. Anda juga memerlukannya untuk kukuh dan tahan lama– itulah sebabnya kami mengesyorkan beg galas American Tourister.  Mari ketahui lebih lanjut tentang bagasi American Tourister dan perkara yang menjadikannya unik.

American Tourister – Rakan kongsi perjalanan yang ideal

American Tourister terkenal dengan beg segar dan berwarna-warni yang menarik minat hampir setiap generasi. Syarikat itu telah bekerja selama lebih 85 tahun, dan produknya telah berkembang untuk memenuhi jangkaan pengembara hari ini.

Produk di American Tourister menumpukan pada reka bentuk yang berkualiti dan inovatif tanpa kelihatan membosankan dan seperti perniagaan. Beg galas mereka sesuai untuk bekerja dan bermain, jadi jika anda sedang mencari beg yang boleh dipercayai untuk perjalanan mendaki anda yang seterusnya- American Tourister adalah jawapannya. 

Beg galas yang baik padat dengan ciri berguna dan memastikan peralatan anda selamat. American Tourister Malaysia menawarkan beg galas yang diperbuat daripada bahan mesra alam. Beg mereka bebas fluorin dan kalis air, dengan beberapa poket. Sesetengahnya juga mempunyai poket yang boleh ditanggalkan untuk masa anda ingin melakukan perjalanan yang lebih ringan. Beg galas melindungi barang berharga anda daripada rosak atau basah, jadi apabila melabur dalam beg galas American Tourister, yakinlah bahawa ia telah melindungi anda.

Jenama ini juga menawarkan penyelesaian perjalanan lain, termasuk,

 • Bagasi sisi keras American Tourister
 • Bagasi sisi lembut American Tourister
 • Beg utiliti American Tourister
 • Beg kabin American Tourister

Jika anda ingin menyemak imbas koleksi lengkap mereka, lawati tapak web American Tourister untuk menyemak semua pilihan yang tersedia.

American Tourister ialah rakan kongsi pedagang Atome

Atome ialah syarikat BNPL yang menawarkan pilihan pembayaran yang fleksibel kepada pengguna. Dengan lebih 15,000 jenama rakan kongsi, ia adalah salah satu syarikat beli sekarang bayar kemudian yang terkemuka di Malaysia. American Tourister ialah sebahagian daripada portfolio rakan kongsi Atome yang bermaksud bahawa jika anda ingin membeli beg galas mendaki, anda boleh membayarnya dalam tiga pembayaran bulanan. 

Mengapa Atome ialah platform yang boleh dipercayai

Atome ialah syarikat yang berpangkalan di Singapura yang beroperasi di 10 negara di seluruh dunia, termasuk Malaysia, Filipina, Vietnam, Tanah Besar China, Thailand, Jepun dan Indonesia. Dipercayai oleh beribu-ribu pengguna di seluruh dunia, Atome ialah platform yang direka untuk memudahkan pengalaman membeli-belah moden.

Pengguna yang bijak digital hari ini mahukan pilihan pembayaran yang fleksibel dan mudah supaya mereka boleh membeli produk dan mendapatkan perkhidmatan tanpa membelanjakan lebihan belanjawan mereka. Atome memberi pengguna kebebasan untuk memiliki produk yang mereka inginkan sambil membayarnya dari semasa ke semasa. 

Membeli melalui Atome adalah mudah: muat turun aplikasi ( Dapatkan aplikasi ) dan buat akaun. Sebaik sahaja akaun Atome anda diluluskan, anda boleh membeli-belah dari mana-mana kedai dalam talian dan luar talian rakan kongsi mereka. Jumlah bil anda dibahagikan kepada tiga bahagian, yang mana bahagian pertama perlu dibayar semasa daftar keluar, manakala dua baki boleh dibayar pada bulan-bulan berikutnya.

Imbas kod QR untuk memuat turun apl Atome
Imbas QR untuk memuat turun apl Atome

Bagaimana untuk membayar di American Tourister dengan Atome?

 1. Pilih Atome sebagai rakan kongsi anda untuk pembayaran semasa daftar keluar.
 2. Masukkan butiran anda apabila diubah hala.
 3. Bayar satu bahagian bil dan nikmati menggunakan beg American Tourister anda. Jumlah selebihnya boleh dibayar pada bulan-bulan berikutnya.

Beli beg galas American Tourister untuk kembara anda yang seterusnya!

Beg galas American Tourister sesuai untuk menemani anda pada pendakian seterusnya! Beg galas berkualiti mereka menawarkan nilai yang hebat untuk wang dan sangat berfungsi. Beli-belah di American Tourister hari ini dan manfaatkan sepenuhnya pelan pembayaran bulanan Atome.

Main keywords of the article: