Klinik Primer Cherang: Jaga Tubuh Anda!

Jun 27 2022

Klinic Primer Cherang di Malaysia ialah tempat anda akan menemui penjagaan yang paling sesuai mengikut keperluan kesihatan anda. Dengan matlamat untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan kepada semua, klinik ini menawarkan persekitaran yang selamat dan selesa kepada setiap pesakit, dengan doktor terbaik untuk membantu anda mendapatkan semula kesihatan anda. Lawati tapak web untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Lokasi

Anda boleh menemui Klinik primer cherang di Kota S-01-06 & S-01-07 Emporis (Ground floor & mezzanine) Persiaran Surian, Seksyen 3 Taman Sains Selangor 1, Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor, Selangor, 47810

Penyakit jantung biasa

Penyakit jantung adalah beberapa keadaan yang paling biasa dihadapi oleh orang di seluruh dunia, oleh itu adalah perlu untuk mengetahui apa itu dan cara menanganinya.

Penyakit jantung koronari

Mungkin keadaan jantung yang paling biasa kita hadapi dan sering dengar ialah Penyakit Jantung Koronari, juga dikenali sebagai Penyakit Arteri Koronari.

Penyakit ini berlaku disebabkan oleh banyak faktor risiko, termasuk umur, sejarah penyakit dalam keluarga, diabetes, dan seseorang yang mempunyai sejarah merokok, tekanan atau obesiti. Faktor-faktor ini boleh menyebabkan pembentukan plak aterosklerotik dalam arteri koronari atau saluran darah yang bercabang. Salur ini membekalkan darah beroksigen dan nutrien ke jantung anda, dan dengan penyumbatannya, jantung anda tidak akan menerima oksigen yang diperlukan untuk terus mengepam darah ke seluruh badan anda. Kekurangan pengoksigenan pada bahagian tertentu jantung mungkin hadir sebagai sakit yang biasanya dikenali sebagai angina, yang mungkin merupakan firasat tentang infarksi miokardium atau serangan jantung.

Pengubahsuaian gaya hidup adalah cara terbaik untuk mengurangkan risiko Penyakit Jantung Koronari. Senaman yang kerap, diet sihat yang seimbang dengan lemak tepu rendah, berhenti merokok dan pemeriksaan kerap dengan doktor keluarga mungkin terbukti membantu. Walau bagaimanapun, jika tekanan darah anda meningkat secara konsisten, maka anda mesti melawat doktor untuk mengetahui tindakan terbaik. Di Malaysia, klinik Primer Cherang ialah tempat anda akan menemui perunding yang paling profesional dan berpengalaman untuk membantu anda mencari tindakan terbaik.

Kegagalan jantung

Kegagalan jantung adalah apabila jantung berhenti mengepam darah ke seluruh badan. Jantung mungkin gagal akibat penyakit jantung koronari, penyakit tiroid, atau penyakit otot jantung, juga dikenali sebagai kardiomiopati. Sesak nafas, berdehit, degupan jantung tidak teratur, dan bengkak pada kaki semuanya merupakan tanda kegagalan jantung yang membimbangkan.

Aritmia

Aritmia adalah apabila jantung anda berdegup pada irama yang tidak teratur dan bukannya pada jarak yang tetap. Aritmia yang teruk, seperti fibrilasi ventrikel, boleh menyebabkan serangan jantung dan juga kematian. Syukurlah, terdapat banyak ubat yang boleh merawat aritmia jantung, dan doktor anda akan menetapkan anda mengikut jenis aritmia yang mungkin anda alami.

Penyakit injap

Jantung mempunyai empat injap khusus yang memastikan darah mengalir secara normal melalui organ dan ke dalam saluran yang sepatutnya dimasukinya. Jika injap tidak berfungsi dengan betul, ia mungkin mengakibatkan aliran balik darah ke dalam injap, atau darah mungkin bocor kerana injap tidak dapat membuka atau menutup dengan betul. Keadaan ini mungkin disebabkan oleh bayi baru lahir atau mungkin disebabkan oleh jangkitan seperti demam reumatik. Dalam sesetengah penyakit, injap mungkin tersumbat disebabkan oleh pengumpulan kalsium pada permukaannya, menyebabkan ia tidak dapat membuka atau menutup dengan betul. Tambahan pula, sesetengah ubat juga boleh mengakibatkan penyakit injap.

Primer Cherang dilengkapi dengan semua kepakaran yang diperlukan untuk mendiagnosis dan merawat penyakit injap jantung. Di klinik, anda akan menemui persekitaran yang paling menyenangkan dan perhatian yang diperibadikan berbanding hospital yang sering dipenuhi pesakit.

Kardiomiopati

Penyakit otot jantung dikenali sebagai kardiomiopati. Gentian otot jantung mungkin menjadi tebal atau meregang untuk mengimbangi peningkatan tekanan darah, mutasi dalam salah satu protein yang membentuk otot jantung, atau juga jangkitan virus. Diagnosis dan pengurusan yang tepat pada masanya adalah penting dalam menangani pesakit dengan kardiomiopati.

Perikarditis

Hati anda terletak di dalam kantung di dalam rongga dada. Ini adalah untuk perlindungan organ yang melakukan salah satu fungsi paling penting dalam badan. Dalam penyakit yang dipanggil perikarditis, kantung ini mungkin meradang. Punca perikarditis termasuk jangkitan virus, penyakit sistemik seperti Lupus, atau selepas pembedahan jantung terbuka.

Penyakit jantung kongenital

Organ bayi terbentuk dalam rahim pada minggu 3-8. Pada masa ini, sebarang kelainan dalam pembentukan jantung boleh mengakibatkan jantung cacat yang tidak melaksanakan fungsinya. Keabnormalan mungkin terletak pada injap, ruang saluran darah yang menuju dari jantung. Penyakit jantung kongenital selalunya berlaku akibat penggunaan dadah oleh ibu semasa mengandung yang mungkin memudaratkan janin.

Penyakit kongenital yang biasa adalah keadaan yang membawa kepada pembentukan septum yang tidak lengkap antara bahagian kiri jantung dan bahagian kanan jantung. Lubang dalam organ ini bermakna terdapat pengaliran darah yang tidak betul antara bilik jantung, menyebabkan tekanan tambahan pada ruang jantung yang menerima lebih banyak darah daripada biasa.

Satu lagi penyakit dikenali sebagai ‘patent ductus arterioles bermakna terdapat sambungan berterusan antara dua saluran utama yang keluar dari jantung. Sambungan ini diperlukan untuk bayi semasa berada dalam kandungan kerana paru-paru tidak berfungsi; bagaimanapun, sebaik sahaja bayi dilahirkan, duktus arteriosus harus ditutup. Duktus arteriosus yang paten akan mengakibatkan lebih banyak darah masuk ke dalam salur yang menuju ke paru-paru, justeru memberi lebih tekanan pada paru-paru.

Kini setelah anda mengetahui tentang punca, gejala, dan rawatan beberapa penyakit jantung yang paling lazim, anda akan lebih memahami mengapa klinik seperti Primer Cherang penting untuk masyarakat. Penyakit jantung boleh memberi tekanan kepada pesakit dan juga keluarga; oleh itu, ia mesti dikendalikan dengan berhati-hati dan profesional; Primer Cherang pakar dalam kedua-duanya. Bonus lain ialah klinik itu kini bekerjasama dengan Atome, jenama yang secara radikal mengubah kebolehcapaian pengguna kepada perkhidmatan penting.

Anda juga boleh menggunakan aplikasi kami di Primer Cherang untuk mendapatkan ganjaran istimewa! Untuk pengguna pertama Atome MY: pesanan pertama diskaun sehingga RM15!

Lagi tentang Atome?

Beribu pejabat di Singapura dengan lebih 10,000 peniaga rakan kongsi dan tersedia di 10 pasaran, Atome menawarkan penggunanya pilihan dan kemudahan pilihan pembayaran yang fleksibel untuk pelbagai produk dan perkhidmatan. Apl ini membolehkan pembeli membahagikan pembelian mereka dengan tiga pembayaran bulanan tanpa faedah dengan mengimbas kod QR dalam kedai peruncit rakan kongsi atau semasa pembayaran tapak web. Dengan membahagikan pembayaran mereka, pengguna Atome akan dapat mengurus belanjawan mereka dengan lebih baik sambil menjadikan produk dan perkhidmatan berkualiti lebih mudah dicapai.

Scan QR code to download the Atome app
Imbas QR untuk memuat turun apl Atome

Bagaimana cara menggunakan aplikasi Atome di klinik Primer Cherang?

Gunakan aplikasi kami apabila melawat Primer Cherang di Malaysia. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengikuti tiga langkah mudah yang disenaraikan di bawah:

  • Gunakan Atome sebagai kaedah pembayaran anda semasa membuat pembayaran di klinik Primer Cherang.
  • Buat akaun Atome baharu anda atau log masuk ke akaun Atome sedia ada anda.
  • Pilih untuk membayar dalam tiga pembayaran dalam selang 30 hari, dengan satu pertiga daripada jumlah yang perlu dibayar pada masa pembelian.

Kata penutup

Menjaga kesihatan fizikal dan mental anda adalah lebih penting pada masa kini dengan tahap tekanan dan pencemaran yang kita hadapi setiap hari. Apabila ia datang kepada penyakit jantung, diagnosis awal boleh menjimatkan banyak kekecewaan, kesakitan dan wang.

Klinik Primer Cherang di Malaysia ialah tempat untuk dikunjungi untuk sebarang kebimbangan berkaitan kesihatan, dan dengan Atome, anda boleh menjamin pembayaran anda dengan cara yang membolehkan anda membayar dalam tiga jumlah munasabah selepas anda membuat temujanji.

Sudah tiba masanya kita mengutamakan kesihatan kita. Lawati Primer Cherang hari ini.

Main keywords of the article: