iTworld Malaysia: Bagaimana untuk Membetulkan Mac yang Bermasalah?

by jiatongma

Aug 11 2022

Pernahkah anda mendengar tentang iTworld Malaysia? Ia adalah platform nombor satu yang boleh membantu anda dengan semua perkara komputer! Siapa di antara kita yang tidak pernah menggaru kepala mereka sekali-sekala, kerana komputer dan telefon kita? Pada saat-saat apabila skrin ditutup dengan degil, atau apl tidak berfungsi, tidak kira berapa kerap anda mengklik tetikus anda atau menekan pelbagai butang pada papan kekunci, anda pasti berasa sangat kecewa!

Nah, jangan risau; dalam artikel ini, kami akan membantu anda menyelesaikan beberapa masalah menjengkelkan yang timbul berulang kali. Jika anda memiliki Apple Mac, maka artikel ini pastinya untuk anda!

Masalah biasa yang dihadapi oleh pengguna MacBook

Apabila ia tidak akan menyala!

Jika anda pernah menghadapi situasi itu apabila anda dibiarkan menatap skrin kosong dan bukannya kertas dinding biasa pada desktop atau komputer riba anda, kami dapat merasakan kesakitan anda. Untuk mengatasi isu ini, kami mempunyai penyelesaian mudah; cuba mulakan komputer anda dalam Mod Selamat.

Apabila anda but peranti anda pada Safe Mode, ia akan menutup semua kecuali pemacu dan perisian yang diperlukan untuk memulakan komputer anda. Mod Selamat juga akan menjalankan pemeriksaan latar belakang dan membetulkan sebarang isu yang tidak membenarkan komputer anda dimulakan. 

Untuk but peranti anda pada Mod Selamat, mulakan Mac anda dan tekan dan tahan kekunci anjakan. Teruskan menekan kekunci sehingga logo Apple muncul dan hilang, membawa anda ke halaman log masuk. 

Semuanya biru

Daripada skrin kosong semasa memulakan, jika anda berhadapan dengan skrin biru, ia mungkin disebabkan oleh sesetengah apl yang sepatutnya dimulakan secara automatik apabila anda menghidupkan MacBook anda. Apl tertentu yang menyebabkan penahanan mungkin tidak serasi dengan macOS anda. Melalui proses percubaan dan ralat yang pantas, anda boleh mencari apl itu dan memadamkannya daripada peranti anda.

Untuk melakukan ini, pergi ke ‘Sistem dan Keutamaan,’ klik pada ‘pengguna dan kumpulan,’ dan kemudian klik pada nama anda di sebelah kiri di bawah ‘Pengguna Semasa.’ Langkah seterusnya ialah klik pada tab ‘Item log masuk’ di atas tetingkap yang akan dibuka di sebelah kanan. Pilih aplikasi yang anda fikir mungkin menyebabkan masalah dan klik pada tanda ‘-‘ untuk mengalih keluarnya daripada item Log Masuk. Mulakan semula Mac anda untuk melihat sama ada mengalih keluar apl tertentu itu menyelesaikan masalah – jika ia berlaku, anda boleh pergi; jika tidak, kembali ke senarai item log masuk dan pilih aplikasi lain dalam senarai. Ulangi proses ini sehingga anda boleh memulakan semula peranti anda seperti biasa.

Masalah bateri

Isu bateri masih membelenggu kita hingga ke abad ke-21. Jika terdapat masalah dengan bateri Mac anda, ia mungkin menyebabkan peranti anda dimatikan tanpa amaran beberapa kali semasa anda menggunakannya. Walaupun bateri bukan masalahnya, dan anda dapat melihat bahawa peranti telah dicas sepenuhnya, ia masih boleh membantu anda untuk menutup komputer anda secara manual menggunakan butang mula. 

Setelah dimatikan sepenuhnya, mulakan semula peranti anda dan muatkan MacOS. Sebaik sahaja anda sampai ke peringkat ini, mulakan semula peranti anda sekali lagi. Ini mungkin terdengar membosankan, tetapi melakukan ini akan membolehkan komputer but semula sepenuhnya. 

Setelah peranti anda dimuatkan sepenuhnya, tetapkan semula Kawalan Pengurusan Sistem (SMC). Ini ialah program pada MacBook anda yang mengawal semua proses penting. Menetapkan semula ini mungkin hanya menyelesaikan masalah bateri yang anda hadapi.

Aplikasi yang mengecewakan

Apl kadangkala boleh membuat penutupan telefon. Penyelesaian? Aktifkan Force Quit. Gunakan ikon Apple di penjuru kiri sebelah atas atau tekan urutan ‘command-option-escape’. Serlahkan apl yang tidak bertindak balas dan tekan butang Force Quit untuk mematikannya. Anda juga boleh memilih berbilang apl dengan menahan kekunci Command atau shift pada papan kekunci apabila menyerlahkan apl tersebut.

Imej kamera FaceTime yang lemah

Masalah biasa dalam MacBook Air ialah kualiti imej kamera FaceTime yang kasar dan kasar. Isunya mungkin sangat teruk sehingga anda mungkin tidak dapat menggunakan apl itu sama sekali. Selalunya, ini bukan isu berkaitan MacBook; sebaliknya, terdapat masalah dengan program FatimeTime itu sendiri. 

Untuk mengesahkan ini, anda boleh cuba menggunakan kamera Mac dengan aplikasi berkaitan kamera lain pada peranti. Jika ia berfungsi dengan baik, maka tidak ada yang salah dengan Mac anda. Dalam senario ini, semua yang anda boleh lakukan ialah menunggu kemas kini macOS dan lihat jika mereka membetulkan program FaceTime.

Masa memuatkan yang lama

Anda mungkin perasan bola pantai berputar pada skrin MacBook anda dari semasa ke semasa. Jika ini semakin kerap, ini mungkin disebabkan oleh apl yang menggunakan lebih banyak CPU komputer anda dan sumber lain.

Anda boleh memilih untuk keluar dari aplikasi itu dengan memadamkannya daripada Monitor Aktiviti dengan menyerlahkan apl tertentu itu dan mengklik X pada penjuru kiri sebelah atas skrin.

Peranti luaran

Jika anda telah memalamkan peranti ke Mac anda dan peranti itu tidak berfungsi, maka mungkin terdapat masalah dengan peranti itu dan bukan MacBook. Cuba palamkan Mac anda ke peranti lain dan lihat sama ada peranti itu berfungsi. Tiada tuah? Cuba mulakan semula Mac anda dan pastikan mana-mana port dan kabel yang dipalamkan tidak rosak.

Jika melakukan semua ini masih tidak membuahkan hasil, maka anda mungkin memerlukan bantuan pakar dalam bidang ini. iTworld telah membantu anda! Perkhidmatan produk Apple iTworld menggunakan beberapa profesional yang paling berjaya dalam bidang komputer yang akan membantu anda membetulkan MacBook anda dengan cepat dan cekap.

Jika anda memiliki Mac di Malaysia dan ia memberi anda masalah, pergi ke tapak web iTworld dan gunakan perkhidmatan mereka yang luar biasa.

Pelan ansuran iTworld: Pembayaran Atome

Sebelum anda pergi ke iTworld, tunggu sebentar! Kami ada kejutan untuk anda. iTworld juga merupakan jenama berdaftar dengan Atome, jenama beli-belah yang akan datang yang mengubah landskap untuk pembeli di seluruh dunia!

Bukan itu sahaja, untuk Atome, pengguna pertama SAYA: pesanan pertama diskaun sehingga RM15! Kita semua tahu kekecewaan kerana mana-mana peranti elektronik anda menjadi tidak berfungsi; anda tidak perlu membuang masa berharga anda untuk mencari kedai yang akan menyelesaikan masalah anda. Pergi ke kedai iTworld berdaftar Atome hari ini! Di  iTworld , penggantian bateri adalah perkara biasa, skrin gantung adalah perkara yang mereka uruskan setiap hari, dan mereka tahu penyelesaian masalah seperti itu di belakang tangan mereka.

lokasi iTworld

Anda boleh menemui kedai iTworld di seluruh Malaysia. Pergi ke iTworld Starling Mall, G-002, Grd Flr, The Starling, 6, Jln SS 21/37, Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya, Selangor, Selangor, 47400, atau jika lebih mudah untuk anda, kunjungi iTworld Tropicana Gardens Mall , G-16B, G Floor, Tropicana Gardens Mall, No 2, Persiaran Surian, Tropicana Indah, 47810, Petaling Jaya Selangor, Selangor, 47810. Sebuah kedai iTworld juga terletak di iTworld Kinta City, F46, First Floor, AEON Mall Kinta City, No 2, Jalan Teh Lean Swee, Off Jalan Sultan Azlan Shah Utara, 31400 Ipoh, Perak, Perak, 31400.

Lagi tentang Atome?

Beribu pejabat di Singapura, Atome kini telah mengembangkan rangkaiannya merentasi 10 pasaran, termasuk Singapura, Indonesia, Malaysia, Hong Kong, Filipina, Taiwan, Thailand, Vietnam, Jepun dan Tanah Besar China! Kami juga bekerjasama dengan lebih 15,000 peniaga, kedua-dua kedai bata-dan-mortar konvensional dan dalam talian!

Apl Atome beroperasi tanpa sebarang caj tersembunyi dan percuma untuk dimuat turun sepenuhnya. Pilih item pilihan anda dari kedai iTworld dan pilih Atome sebagai kaedah pembayaran pilihan semasa pembayaran. Aplikasi ini membolehkan anda membahagikan jumlah keseluruhan kepada tiga bahagian yang munasabah. Dengan Atome sebagai teman membeli-belah anda, apa yang anda perlu risaukan ialah filem seterusnya yang akan anda strim sebaik sahaja Mac anda kembali dalam keadaan prima.

Bagaimana untuk menggunakan aplikasi Atome di kedai iTworld?

Gunakan aplikasi kami apabila membeli dari mana-mana kedai iTworld atau kedai dalam talian di Malaysia. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengikuti tiga langkah mudah yang disenaraikan di bawah:

  • Gunakan Atome sebagai kaedah pembayaran anda semasa pembayaran semasa membeli-belah di iTworld.
  • Buat akaun Atome baharu anda atau log masuk ke akaun Atome sedia ada anda.
  • Pilih untuk membayar dalam tiga pembayaran dalam selang 30 hari, dengan satu pertiga daripada jumlah yang perlu dibayar pada masa pembelian.

Adakah anda di Malaysia dan mencari kedai sehenti untuk semua keperluan elektronik anda? Lawati iTworld dan terokai pilihan produk dan perkhidmatan yang menakjubkan yang telah disediakan untuk anda. 

Dengan Atome’s Buy Now Pay Later, beli alat, teknologi dan perkhidmatan berkualiti terbaik di kedai iTworld pada harga terbaik!

Main keywords of the article:

First Order up to RM15 off
Copyright 2023 Atome. All rights reserved.