O2 KLINIK – Kepentingan Peperiksaan Fizikal Tahunan

by jiatongma

Jul 29 2022

Adakah saya memerlukan pemeriksaan fizikal setiap tahun? Ini adalah soalan setiap orang yang sihat bertanya kepada dirinya dari semasa ke semasa. Ramai orang kurang cenderung untuk melawat doktor mereka untuk pemeriksaan apabila mereka tidak sakit. Mereka mengabaikan hakikat bahawa peperiksaan fizikal berfungsi sebagai pemeriksaan kesihatan dan membantu menangani sebarang masalah kesihatan yang sedang berkembang.

Kehidupan bergerak dengan pantas, dan mudah untuk kehilangan jejak kesihatan anda apabila anda mempunyai jadual yang sibuk. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk meletakkan nilai yang lebih tinggi pada kesejahteraan anda dan mengutamakan kehidupan yang sihat.

Pemeriksaan fizikal tahunan adalah penting kerana ia membolehkan doktor anda menilai kesihatan anda tanpa mengira sebarang gejala. Ia membolehkan doktor menunjukkan mana-mana kawasan yang mungkin memerlukan perhatian untuk mengelakkan masalah yang lebih besar pada masa hadapan. Sebagai contoh, keabnormalan dalam tekanan darah, kolesterol, paras glukosa darah dan indeks jisim badan mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala tetapi, jika dibiarkan, boleh membawa kepada masalah yang teruk.

Peperiksaan fizikal juga membolehkan doktor anda menyemak rekod imunisasi anda dan menyemak ubat anda. Memandangkan kadar pantas ubat dan prosedur perubatan sedang merevolusikan, anda tidak pernah tahu vaksin dan ubat baharu yang boleh membantu menyelesaikan masalah kesihatan anda yang sedia ada. 

Di samping itu, pemeriksaan fizikal adalah masa terbaik untuk membincangkan sebarang isu yang mungkin anda hadapi dengan kesihatan fizikal atau mental anda. Tanpa pemeriksaan tahunan, beberapa masalah kesihatan boleh hilang selama bertahun-tahun sehingga menjadi serius. Oleh itu, fizikal membenarkan penjagaan pencegahan kerana anda boleh menjaga kesihatan anda sebelum berlaku masalah.

Bagaimana untuk bersedia untuk pemeriksaan fizikal?

Jika anda membuat persediaan lebih awal, anda boleh berasa tenang apabila anda masuk untuk pemeriksaan fizikal. Berikut ialah senarai semak pemeriksaan fizikal am yang boleh anda rujuk sebelum anda meninggalkan rumah untuk berjumpa doktor anda.

 • Senarai semua ubat anda, termasuk preskripsi, ubat tanpa preskripsi dan makanan tambahan.
 • Salinan sejarah perubatan dan rekod pembedahan anda.
 • Keputusan daripada saringan dan ujian anda baru-baru ini.
 • Senarai sebarang kesakitan atau gejala yang mungkin anda alami.
 • Nota yang menyenaraikan semua soalan yang anda ingin tanyakan kepada doktor anda.
 • Maklumat hubungan doktor yang mungkin anda lawati sebelum ini.
 • Senarai vaksinasi yang mungkin anda terima pada masa lalu.
 • Pakai pakaian yang selesa dengan perhiasan yang minimum dan elakkan perkara yang boleh menghalang pembekal daripada memeriksa badan anda dengan betul.

Apa yang diharapkan daripada pemeriksaan fizikal

Pemeriksaan fizikal berbeza dari pesakit ke pesakit, tetapi terdapat beberapa perkara yang doktor anda akan semak setiap kali anda pergi untuk peperiksaan.

 • Ukur tinggi dan berat badan anda. Ini menetapkan standard, menyediakan garis dasar untuk doktor anda memantau kesihatan anda. Sebagai contoh, perubahan berat badan secara tiba-tiba boleh menunjukkan masalah kesihatan.
 • Periksa tanda-tanda vital anda, kadar pernafasan, suhu, kadar denyutan jantung dan tekanan darah anda. 
 • Pantau penampilan umum anda. Adakah kulit anda kelihatan sihat? Bolehkah anda bergerak dengan mudah? Bagaimanakah ingatan dan refleks anda?
 • Atasi sebarang masalah kesihatan yang mungkin anda alami. Anda boleh membincangkan sebarang gejala baharu atau keadaan kronik yang anda hadapi. Ini adalah masa yang baik untuk menyemak senarai soalan yang anda sediakan sebelum berjumpa doktor.
 • Semak keutamaan penjagaan perubatan.
 • Analisis gaya hidup dan persekitaran sosial anda untuk memastikan ia tidak menjejaskan kesihatan anda. Sebagai contoh, jika anda banyak merokok atau mengikuti diet khas, bercakap dengan doktor anda boleh membolehkan dia memahami risiko anda dan membantu mengurangkannya.
 • Semak semula ubat-ubatan yang anda ambil, termasuk suplemen dan ubat-ubatan tanpa preskripsi.
 • Nilai sejarah keluarga anda. Ini amat penting dalam penjagaan kesihatan peribadi, jadi pastikan anda bersedia dengan maklumat tentang saudara anda dan keadaan mereka.
 • Menjalankan pemeriksaan fizikal untuk memeriksa setiap sistem organ. Ini juga mungkin termasuk pemeriksaan pelvis dan pemeriksaan payudara untuk wanita dan pemeriksaan hernia, prostat dan alat kelamin untuk lelaki.
 • Arahkan anda untuk mendapatkan ujian dan pemeriksaan yang diperlukan. Ini mungkin termasuk ujian darah, dsb. 
 • Kemas kini vaksin anda dan cadangkan vaksinasi baharu atau suntikan penggalak mengikut umur anda.
 • Kemas kini  pdf pengambilan sejarah dan pemeriksaan fizikal anda.
 • Memberi anda panduan untuk mencegah risiko penyakit secara umum.

Sekarang kita telah menetapkan nilai pemeriksaan fizikal tahunan, mari kita lihat salah satu pilihan terbaik untuk klinik kesihatan di Malaysia.

O2 KLINIK- Di mana pesakit sentiasa menjadi keutamaan

O2 KLINIK telah diasaskan pada tahun 2012 oleh sekumpulan doktor perubatan dengan tujuan tunggal untuk membantu orang ramai menjalani kehidupan yang sihat. Klinik ini menyediakan perkhidmatan secara am, pencegahan, regeneratif, dan anti-penuaan, pemeriksaan dan diagnostik, pemakanan dan dietetik, dermatologi, dan perubatan estetik.

Klinik ini mempunyai visi yang jelas untuk menyampaikan penjagaan profesional kepada masyarakat. Misinya adalah untuk melayani pesakit dengan empati dan merawat mereka dengan pendekatan holistik menggunakan peralatan diagnostik dan rawatan lanjutan.

Jika anda sedang mencari klinik profesional untuk pemeriksaan fizikal tahunan anda, anda boleh melayari O2 KLINIK atau laman web mereka untuk maklumat lanjut. 

Perkhidmatan perubatan di O2 KLINIK

Klinik ini menawarkan beberapa perkhidmatan perubatan, termasuk

 • Perkhidmatan perubatan am (gastritis, penjagaan anti-natal & selepas bersalin, keracunan makanan, dsb.)
 • Perkhidmatan saringan dan diagnostik (X-ray, pap smear, ultrasound, ujian hormon, penyiasatan darah dan air kencing, dsb.)
 • Pemeriksaan kesihatan dan ujian darah 
 • Perkhidmatan perubatan kronik (diabetes Mellitus, kegagalan buah pinggang, kegagalan hati, hipertensi, dsb.)
 • Perkhidmatan perubatan akut dan kecemasan (sakit dada, sakit perut, kesukaran bernafas, dsb.)
 • Perkhidmatan perubatan anti-penuaan dan regeneratif (terapi sel stem, kaunseling diet, pengubahsuaian gaya hidup, hormon bio-identik)
 • Perkhidmatan vaksinasi dan imunisasi pencegahan 
 • Perkhidmatan dermatologi (tindak balas alahan kulit, jangkitan kulit virus, pembedahan kecil untuk lesi kulit, psoriasis, dsb.)

O2 KLINIK ialah salah satu peniaga rakan kongsi Atome

O2 KLINIK  ialah penyelesaian perubatan lengkap untuk keluarga, dan ia telah bekerjasama dengan Atome untuk menawarkan pelan pembayaran yang fleksibel kepada pesakitnya. Ini bermakna anda boleh melawat klinik bersama orang tersayang untuk pemeriksaan fizikal tanpa perlu risau tentang bayaran pendahuluan. 

Atome ialah syarikat BNPL yang membenarkan pengguna membahagikan bil mereka daripada mana-mana pedagang rakan kongsi kepada tiga bahagian. Jadi, jika anda ingin membayar untuk lawatan klinik anda dengan Atome, anda perlu membayar satu bahagian daripada jumlah bil anda semasa menggunakan perkhidmatan tersebut, manakala baki bayaran boleh dibayar pada bulan-bulan berikutnya.

Apa itu Atome?

Atome  ialah syarikat berpangkalan di Singapura yang bekerja di lebih 10 pasaran, termasuk Malaysia, Tanah Besar China, Hong Kong, Indonesia, Filipina, Taiwan, Thailand, Jepun dan Vietnam. Ia mempunyai lebih 15,000 rakan kongsi peniaga, yang membolehkan syarikat itu menyediakan penggunanya dengan beribu-ribu pilihan membeli-belah merentas fesyen, gaya hidup, perjalanan dan rumah. Daripada produk berkualiti tinggi kepada perkhidmatan premium, Atome membolehkan pengguna yang celik digital menikmati yang terbaik tanpa perlu membayarnya sekaligus.

Anda boleh memuat turun aplikasi ( dapatkan aplikasi ) dan menjadi pengguna Atome untuk mengakses semua kedai dalam talian dan luar talian peniaganya. Jika anda memuat turun aplikasi sekarang, anda akan mendapat baucar alu-aluan sebanyak RM15 yang boleh anda gunakan pada perkhidmatan pertama anda.

Jadikan kesihatan anda keutamaan dengan O2 KLINIK

Pemeriksaan fizikal tahunan adalah pelaburan dalam kesihatan anda yang pasti akan membuahkan hasil. Sama ada anda memerlukan pemeriksaan am, pemeriksaan fizikal, obstetrik, ujian dan saringan, atau perkhidmatan dermatologi, pasukan doktor yang berdedikasi di O2 KLINIK boleh memberikan anda perkhidmatan profesional dan penjagaan tahap tertinggi.

Manfaatkan sepenuhnya perkongsian O2 KLINIK dengan Atome dan bahagikan bil anda di klinik kepada bayaran bulanan yang boleh dibayar dengan mudah.

Main keywords of the article:

First Order up to RM15 off
Copyright 2023 Atome. All rights reserved.